تاریخچه
شرکت های سرمایه گذاری در مفهوم Holding Companies نهاد جدیدی در اقتصاد کشور به شمار می روند. حضور موفق و نقش مهم این شرکتها در توسعه ی اقتصادی کشور نه تنها بیانگر ضرورت و اهمیت نقش تامین و تجهیز سرمایه در جریان توسعه ، بلکه نشانه ی نیاز منطقی اقتصاد ایران به ترکیب مناسب و چیدمان علمی مجموعه عوامل تولید در رویکرد توسعه ای است. در واقع شرکت های سرمایه گذاری تنها نهادی اعتباری و مالی برای تدارک سرمایه های لازم توسعه نیستند، بلکه بیشترین نقش و اهمیت آنها در قابلیت های مدیریتی این شرکت ها در کارآفرینی و خلق فرصتهای توسعه است.
شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه در سال 1366 با هدف گسترش خصوصی سازی و توسعه فعالیتهای اقتصادی در حوزه صنعت مس با سرمایه اولیه یکصد میلیون ریال به صورت سهامی خاص ثبت و آغاز به کار نمود.
اولین فعالیتهای شرکت ، معطوف به تامین نیازهای اساسی صنعت مس در بخش های خدماتی و پشتیبانی و متعاقب آن ورود به حوزه تولید با تاکید بر مواد و تجهیزات مورد نیاز این صنعت و صنایع نهایی و نیمه نهایی مس بود.
هم در این دوره بود که شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه موفق شد در اجرای سیاست های عمومی کشور موجبات خودکفایی و استقلال صنعتی حوزه ی صنعت متبوع را فراهم آورد. سیاستی که هنوز و همچنان با قدرت در تمامی زمینه ها از معدنکاری تا تغلیظ و تامین مواد شیمیایی ، قطعات یدکی ، گلوله های آسیاب و تولید محصولات پایه ی مس و مولیبدن و مهمتر از همه دانش فنی و فناوری های نوین این حوزه ادامه دارد.
در آغاز دهه هشتاد ، شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه با رویکرد جدید توسعه ای و برنامه ریزی راهبردی ، فعالیتهای خود را در چارچوب قواعد مدیریت استراتژیک باز تعریف و نقش خود را معطوف به مسئوولیت های سیاست گذاری کلان، نظارتی و راهبردی با محوریت توسعه منطقه ای نمود.
در این دوره ساختار شرکت های وابسته با توجه به اهداف برنامه راهبردی، بازنگری و مجموعه شرکتها، متناسب با اهداف برنامه و ماموریت های تخصصی تجدید سازمان گردیدند.
در حال حاضر این شرکت به عنوان یکی از بزرگترین تشکل های سرمایه گذاری کشور توانسته است حجم عظیم و قابل توجهی از ظرفیت سرمایه گذاری و اشتغال منطقه را به خود اختصاص دهد.
54.75 درصد از سهام این شرکت متعلق به موسسه صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران و مابقی آن به نزدیک به 8000 نفر سهامدار حقیقی تعلق دارد.
این شرکت در سال 1383 به سهامی عام تغییر و سرمایه ثبت شده آن در حال حاضر دو هزار میلیارد ریال مي باشد كه مقدمات لازم جهت افزايش آن به دو هزار و هشتصد ميليارد ريال در حال انجام است.
عمده فعالیت شرکت های تحت پوشش شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه در زمینه های بازرگانی، صنعتی، معدنی، خدمات مهندسی، طراحی، مشاوره، سدسازی، راه و ساختمان، مواد شیمیایی و معدنی و خدمات تخصصی بهداشت و درمان، خدمات جامع رایانه و فناوری اطلاعات، حمل و نقل، تاسیسات، کشاورزی و فضای سبز، فرهنگ و پژوهش و امور مربوط به بازار بورس، سرمایه و اعتبار می باشد.
این فعالیتهای گسترده و متنوع در شش گروه عمده تقسیم و هماهنگ می گردد:
1 - فعالیتهای سرمایه گذاری شامل سرمایه گذاری در بازار بورس کشور ، سرمایه گذاری در طرح ها و شرکتهای سرمایه پذیر، مشارکت در احداث واحدهای تولیدی زودبازده و طرح های موضوع اهداف راهبردی شرکت.
2 - فعالیتهای معدنی شامل زمین شناسی و مهندسی معدن، اکتشاف، استخراج و حمل مواد معدنی، تجهیز و تدارکات معدنکاری.
3 - فعالیتهای جامع پیمانکاری (طراحی ،مهندسی و اجرا) شامل تهیه اسناد مناقصه ، حضور در مناقصات و اجرای انواع پروژه های صنعتی به صورت EPC ، ارائه خدمات مهندسی طراحی و مدیریت پروژه های صنعتی، مهندسی کارگاهی و نظارت بر عملیات اجرایی سیویل، سازه، نصب و راه اندازی
- فعالیتهای تولیدی شامل تولید مواد شیمیایی و معدنی، تولید محصولات پایین دستی مس و فلزات غیر آهنی، طراحی و تولید ماشین آلات و تجهیزات کارخانه ها و واحد های تولیدی.
- فعالیتهای تجاری و بازرگانی شامل واردات و صادرات فروآلیاژها محصولات بالادستی و پایین دستی مس و مواد و تجهیزات موضوع اهداف شرکت.
6 - خدمات جامع پشتیبانی و تخصصی شامل خدمات آموزشی ، پژوهشی، بهداشت و درمان تعمیرات و نگهداری ،تاسیسات و ساختمان ،خدمات رایانه ای و فناوری اطلاعات، مدیریت شبکه و ... حمل و نقل ،کشاورزی، خدمات رستورانی و مهمانسراها، خدمات مالی و اعتباری و ... .
جدا از فعالیتهای تعریف شده و سازمان یافته فوق، فعالیتهای حوزه ستادی شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه و شرکتهای تابعه به عنوان بخش اصلی فعالیتهای این هولدینگ بزرگ قابل توجه است.